Hastanemizde Nöronavigasyon ile Beyin Tümörü Başarılı Bir Şekilde Ameliyat Edildi.
07 Ocak 2020

Daha önceleri Şehir Hastaneleri ve Üniversite Hastanelerinde uygulanan yöntem ile beyin tümörü tespit edilen hastamız Çankırı Devlet Hastanesi Beyin Cerrahisi Kliniği uzmanları Op. Dr. İsmail BOZKURT ve Op. Dr. Barış YAŞAR tarafından ameliyat edilerek hastanın tam sağlığına kavuşmasına destek olmuşlardır.

Beyin Tümörü Nedir?

Tümör, vücudumuzda olmaması gereken bir yerde oluşan bir doku ya da herhangi bir dokunun olması gereken yerde kontrolsüz büyümesi anlamına gelir. Bu tanıma göre vücudumuzda çok da fazla önemsemediğimiz yağ bezeleri ve et benleri de tümör kavramına girebilir. Ancak her tümör öldürücü olmasa da beyin tümörlerinde beyin dokusunun istisnai bir durumu vardır. İyi huylu tümörler de beyin kafatası içinde kapalı bir odada yer aldığından öldürücü olabiliyor. Bu nedenle beyin tümörlerinin tümü öldürücü olmasa da mutlaka kontrol altında tutulmalı ve doğru müdahale edilmedir.

Beyin Tümörü Belirtileri

Beyin tümörü belirtileri beyin tümörünün teşhisinde çok önemli role sahiptirler. İyi ya da kötü huylu beyin tümörleri belli bir büyüklüğe ulaştıkları zaman kafa içinde basınç artışına neden olur. Buna bağlı olarak da beyni bir tarafa doğru itebilir ya da beynin dokusu ya da sinirlerini işgal edip fonksiyonlarını bozabilirler. Beyin tümörü belirtileri nasıl anlaşılır sorusu pek çok kişinin merak ettiği bir konu. Beyin tümörü belirtileri kafa içi basıncının artması ile seyreder. Kafa basıncının artması da bazı belirtiler ile anlaşılabilir. Eğer baş ağrısı, Apati (haraket ve mimiklerde yavaşlama) bulantı, kusma, epilepsi nöbetleri, tümörün beyinde yerleştiği yere göre vücudunuzun bazı bölgelerinde güçsüzlük, kişilik bozuklukları ve bazı yeteneklerinizde (hesap yapma, yazı yazma gibi) bozulma beyin tümörünün belirtileri sayılır. Beyin tümörünün belirtilerinden biri de hormonal bozukluklar ve buna bağlı klinik semptomlardır. Örneğin erken puberte, el ve ayaklarda büyüme, menstrual siklus bozuklukları, hipertiroidi, kortizol yetmezliği veya fazlalığı gibi değişimlere dikkat etmek gerekir. Beyin tümörü belirtilerinden birini bile fark ettiğinizde mutlaka uzman bir doktora görünmelisiniz.

Nöronavigasyon

Nöronavigasyon sistemi adeta bir otopilot gibi beyindeki planlanan bir hedefe, çok az bir yanılma payı ile 3 boyutlu olarak X,Y,Z koordinatlar temel fizik kuralı kullanılarak gidilmesidir. Nöronavigasyon bilgisayar sistemi yardımıyla beynin değişik bölgelerindeki hastalıklara (kavernom, beyin tümörü, apse v.b) ulaşmada çok önemli katkılar sağlamaktadır. Özellikle bu teknoloji, beynin kritik ve derin yerleşimli yerlerindeki hastalıklara ulaşmada daha fazla katkı sağlamaktadır.

Ameliyatla ilgili olarak Op. Dr. İsmail BOZKURT “Ameliyat sırasında hastalıklı bölgenin yerini tam olarak bulmamızı sağlayacak navigasyon cihazını kullanmaya başladık. Beyin tümörü ameliyatları sırasında en önemli noktalardan birisi sağlam beyin dokusuna zarar vermeden tümörü çıkartmaktır. Bu ameliyatlarda tümörün yakınındaki sağlam beyin dokusuna mümkün olduğu kadar zarar vermemek ve sadece tümör bölgesinde işlemi yapmak için güvenilir yöntem nöronavigasyon’dur. Buna nokta atışı ameliyat yapmak da diyebiliriz. Bu işlem ile ameliyatların kalitesi artırıyor, ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonların da en az düzeyde olmasını sağlıyoruz. Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği olarak dünyada mevcut olan, bilime dayalı en ileri teknolojiyi hastalarımıza sunabilme çabasındayız. Bu teknoloji ile bu denli bir ameliyatı ilk defa Çankırı İlimizde gerçekleştirmiş olma gururunu yaşamaktayız. Hastane yönetimi bize her yönüyle destek oluyor, önümüzü açıyorlar. Her geçen gün daha da iyi olacağız” dedi.

• WhatsApp Image 2019-04-03 at 15.23.37.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-04-03 at 15.23.38 (1).jpeg